Karı-Koca Kelimelerinin Kökeni Üzerine…

Hoşuma giden bir yazı doğrusu. İnternette karşılaştım, yazarını bilmiyorum ancak çok hoş.

Bakma daha ilkel durduguna sen,…ruhu vardır kelimelerin. Karı-koca eşten daha çok şey anlatır. Hatta belki bize unutulmuş bir şeyi söyler.Sahi,biliyormusun? Neden erkeğe koca kadınada onun karı demiş eskiler? Eşim degil,karım ol!Kedilerin eşi olur terliklerinde. İnsanın eşi olmaz. Bir ömür eşlik ediyor diyemi sevgiliye eş denir? Eşlik etmek yeter mi? Fazlasını beklemezmi insan yarinden? Kelimeleri yitirmeseydik anlardık belki, evlenecek erkege eskilerin neden koca dediklerini. Çünkü koca bilge demektir, yüce demektir. Koca demek,dağ demektir. Ve nekadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dag eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadınada Kocanın karı demişler. Bakma şimdi evlenenlerin karı-koca ilan edildigine. Koca ve onun karı olmalarıdır aslında. Yani yüce bir dag olmalı adam.Kar gibi pak ve masum olmalı kadın. Örtmeli ve bir ömür süsü olmalı dagın. Çünkü üşûr tepesinde kar olmayan dag,ne kadar yüce olursa olsun, yarım görünür.Eşim olma karım ol! Bana benzemeye çalışma sakın.
Bana benden lazım degil bir tane daha. Ama unutmaki sensiz yarımım. Her zaman söylemem, ama sen anla. Eşim olma karım ol! Beni tamamla….

(Alıntı.)

 

[related-content]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.