Manyetik rezonans, röntgen. tomografi… Bu saydığımız yöntemler, hastalıklara tanı konulması ve insan vücudunun içinin görüntülenmesine yardımcı olur. MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda çalışan bir grup bilim insanı, insan vücudunun içini tarayabilecek GPS geliştirdi.
Profesör Dina Katabi liderliğindeki ekip, ReMix adını verdikleri cihazla kablosuz bir şekilde insan vücudunu daha hızlı bir şekilde inceleyebilecek. Cihaz; tümörlerin vücut içindeki etkilerini, damar yollarını ve fiziksel aktiviteleri inceleyebiliyor. Cihazın kullanılması için hastaya tablet veriliyor. GPS ile bağlantılı olan bu tablet, kısa süre içinde verileri bilgisayara aktarıyor. Tableti sinyallerle yönlendiren ekip, hasta ile ilgili araştırmalarını kısa sürede bitirebiliyor.
Illinois Üniversitesi’ndeki elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri profesörü Romit Roy Choudhury ”İnsan vücudunu bu kadar kısa sürede ayrıntılı olarak incelemek uzun süreden yapmak istediğimiz bir şeydi. Sonunda bu yöntem hayata geçtiği için sevindim. Cihazda yapılacak olan geliştirmeler sonucu, kanser tedavisinde kısa sürede olumlu sonuçlar alabileceğiz.” dedi.
ReMix’İ geliştirmek, yapmak kadar zor. İnsan vücudunda uzaktan sinyallerle kontrol edilen cihaz, vücuda hiçbir zarar vermiyor. Bu kadar hassas bir cihaza yapılacak olan geliştirmeler, radyasyon riskini de minimize etmek zorunda. Ekibin lideri Katabi ”Cihaz, beklentimizi karşıladı. Bundan sonra, ben ve ekibim bu cihazı geliştirerek birçok hastalığa karşı kendi savunmamızı oluşturacağız.” dedi.
Kaynak: https://www.csail.mit.edu/news/mit-professor-wins-association-computing-machinery-prize-computing